Import ÁFA – Miért járnak kedvezmények?


import afaNem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az Engedélyezett gazdálkodókat a vámügyek intézése, illetve a vámkezelései során számos kedvezmény illeti meg. Az egyik ilyen, pénzben is mérhető kedvezmény, hogy a harmadik országos áruimportot bonyolítók áfa fizetésére nem kötelezettek a vámeljárás során, és ezt a jogukat engedményezéssel a velük szerződéses kapcsolatban álló partnereik is élvezhetik.

A harmadik országos import áfa az értékesítésig minden törvény betartása mellett a gazdálkodók zsebében maradhat

A módszer az áfatörvény 156-os paragrafusa alapján engedélyezett. Miért ne használná ki, ha az Ön vállalkozására is jelentős terhet ró az áfa finanszírozása?
Nem titok, hogy a legtöbb magyarországi importáló cég számára hatalmas teher, hogy a harmadik országos áru import áfafizetési kötelezettségének a vámolás során eleget kell tennie, még mielőtt bevétele származhatna az értékesítésből.

Mit jelent az engedélyezett gazdálkodó?

Az ún. engedélyezett gazdálkodók alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket, vállalkozásokat értünk. A megnevezés egy angol mozaikszóból ered: AEO – Authorised Economic Operator – Engedélyezett Gazdálkodó.
Hogy miért jár nekik kedvezmény és különleges elbírálás? Mert AEO-tanúsítványt szereztek.

Mit jelent az AEO tanúsítvány?

Az AEO tanúsítvány az ISO minősítéshez hasonló, de annak megszerzésekor nem egy független szervezet minősíti a vállalkozókat, hanem a vámhatóság.
A tanúsítvány egy hosszasabb auditot követően szerezhető meg, és a feltételeknek való megfelelést is rendszeresen ellenőrzik.

A bizalmi elven alapuló tanúsítvány lényege, hogy az eljáráson átmenő cégek nemcsak az alapcélnak – a terrorizmussal szembeni megbízható ellenőrzési feltételeknek felelnek – hiszen ugyanúgy elsődleges szempont az adózási megbízhatóságuk is:

– pénzügyi megbízhatóság
– nyilvántartási rendszer megfelelősége
– ügymenetek kialakítása
– kivételek, váratlan helyzetek kezelése stb.

Az ún. engedélyezett gazdálkodók az AEO tanúsítvány megszerzésével kapják meg azt a speciális státuszt, melynek eredményeképpen talán éppen az Ön vállalkozása is mentesülhet a harmadik országos áru azonnali import áfájának megfizetése alól.

Ha szeretne többet is megtudni az import áfa kedvező fizetésének feltételeiről, akkor oldalunkon bővebben is tájékozódhat.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>