Import kilátások a gazdasági válság idején

A piaci alapon működő gazdaságok jellemzője, hogy az árak folyamatosan változnak. Az infláció pedig a pénz vásárlóértékének csökkenését okozza, ami hosszú távon csökkenti a vásárlási hajlandóságot. Már most jól látható, hogy az emberek egyre több szegmensben fogják vissza a költéseiket. Ugyanakkor vannak olyan termékcsoportok is, amelyekre a nehézségek ellenére is egyre nagyobb a kereslet. Az import termékek beszerzésénél tehát egyre fontosabbá válik, hogy merre koncentrálódik a figyelem.

Mit érdemes importálni a gazdasági válság idején? Tudja meg itt. >>>

importvam


Tiltott dohánytermék: az ELF BAR

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága átfogó és intenzív akciót indított az egyre népszerűbb eldobható, elektromos dohánytermék, az ELF BAR kereskedelme ellen. A NAV és az SZTFH együttes akciója keretében 135 millió forintnyi árut foglaltak le, 4 embert vettek őrizetbe és 20 millió forintos bírságot szabtak ki. >>>

dohanytermek

importvam

0%-os importvám az Ukrajnából behozott árukra

Az Európai Parlament és Tanács 2022/870-es rendelete értelmében az Ukrajnából érkező áruk, a meghatározott feltételek esetében 0%-os importvám alá esnek, köznapi szóhasználatban vámmentesek.  Az Európai Unió, az Európai Atomenergia Közösség és tagállamaik, valamint Ukrajna között egy olyan társulási megállapodás született, amely új alapokra helyezte az Unió és Ukrajna közötti kapcsolatot. A társulási megállapodás a kereskedelemre és a kereskedelemmel kapcsolatos ügyekre vonatkozik, amelyet a 2014/668/EU Tanácsi határozattal összhangban, ideiglenesen alkalmaznak, 2016. január 1-je óta.

Mi a célja? Hogyan valósul meg? Mit jelent az importtevékenységet folytató vállalatok számára? Tudja meg itt. >>>


Nemzetközi logisztika az orosz–ukrán háború árnyékában

A február óta tartó orosz–ukrán háború alapjaiban változtatta meg a nemzetközi logisztikai folyamatokat. Az Európai Unió Oroszországgal és Belarusszal szembeni, több ütemben hozott megszorító intézkedései számos árucsoportra, köztük egyes létfontosságú energiahordozókra is kiterjednek. Jelenleg pedig a 6. szankciós csomag elfogadásán dolgoznak.

Milyen áruköröket érintenek az európai uniós szankciók? Milyen változások történtek a kereskedelmi csatornákon, és milyen alternatív beszerzési lehetőségek állnak rendelkezésre?

logisztika

gyorsitott vamolas

Vámszolgáltatás az ukrán háborús helyzetből menekülők számára

Az ukrajnai háború okozta válsághelyzetből Magyarországra érkező ukrán állampolgároknak a saját vagy vállalkozásuk értékeinek (vagyontárgyainak, termelési eszközeinek) megóvásában nyújtunk segítséget.

A ROSAS Logisztikai Kft. emberközelivé teszi a vámkezelést. Vámszolgáltatásunkkal levesszük a kötelező eljárások lebonyolításának terhét az Ön válláról.


Regisztrált exportőri engedélyszám kiadása iránti kérelem ügyintézésének felgyorsítása (EU-GB szállítmányozáshoz)

Nem biztos, hogy amit Ön EU származónak gondol, arra ténylegesen adható az EU származási igazolása.

Először megvizsgáljuk, hogy jogosan adható-e EU származási igazolás, majd az Önök által adott információk alapján ( pontosan elmondjuk, hogy mire lesz szükség) összeállítjuk a kérelmet, kitöltjük az ÁNYK dokumentumot, amit az Önök cégének az ügyfélkapuján keresztül beküldenek és várhatóan napokon belül kiadja a vámhatóság a regisztrált exportőri engedély számát.

Alább a NAV által kiadott közlemény: (A 3. pontban, tudunk Önnek segítségére lenni.)

Brexit


KÉSZÜLJÖN FEL A BREXIT UTÁNI ÁTMENETI IDŐSZAK VÉGÉRE

A BREXIT HATÁSSAL LESZ AZ ÖN VÁLLALATÁRA, AMENNYIBEN A VÁLLALAT…

  • árukat értékesít vagy szolgáltatásokat nyújt az Egyesült Királyságban, vagy
  • árukat vagy szolgáltatásokat vásárol az Egyesült Királyságból, vagy
  • árukat szállít az Egyesült Királyságon keresztül, vagy
  • preferenciális rendszerek keretében egyesült királysági anyagokat és árukat értékesít uniós partnerországok számára.

Ez többek között a következőket jelenti:

  • Önnek vám-árunyilatkozatot kell benyújtania bármely árunak az Egyesült Királyságba történő bevitele vagy az Egyesült Királyságból való kivitele, illetve áruinak az Egyesült Királyságon keresztül történő szállítása esetén.
  • Előfordulhat, hogy a vám-árunyilatkozaton kívül biztonsági és védelmi adatokat is szolgáltatnia kell.
  • Bizonyos áruk (például hulladékok, egyes veszélyes vegyi anyagok, géntechnológiával módosított szervezetek) behozatalához vagy kiviteléhez különleges engedélyre lesz szüksége.