Vanília import tudnivalók

A világ kedvenc fűszerének behozatala az EU-ba

A vanília a világ egyik legnépszerűbb fűszere, és számos termék fontos összetevője. Mivel egyre kevesebb terem belőle, ezért európai importőrként kiemelten fontos, hogy megbízható forrásból biztosítsa a saját felhasználásra vagy a partnerei számára szükséges mennyiséget.

Mi változott a madagaszkári vanília import ügymenetben 2023. január 1-től?

Mire van szükség most a vanília EU-ba történő behozatalához?

Tudja meg itt. >>>

Vanilia-import-tudnivalok.jpg

elelmiszervalsag

Van működőképes megoldás az élelmiszerválság kivédésére

Az utóbbi években az Európát és különösen Közép-Európát súlyosan érintő aszály okozta problémák, egyéb környezeti hatások és a háborús konfliktus miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a jövőben élelmiszerválsággal is szembe kell néznünk. Néhány élelmiszer iránt ugyanis már most is hatalmas a kereslet, méghozzá annyira, hogy az meg is haladja az élelmiszerüzemek rendszerkapacitásait. Ez pedig további árfelhajtó tényezőként jelenik meg a már így is rekordmagas inflációs környezetben. Az ENSZ szerint az élelmezési struktúra átalakítása jelenthet megoldást.

Miről van szó pontosan, és Ön mint ágazati szereplő hogyan tud ebből a helyzetből előnyt kovácsolni? Íme egy lehetséges megoldás. >>>


Az energiaválság elhozza a kőszénfelhasználás reneszánszát?

Az Európai Unió energiaellátása bizonytalan lábakon áll. A tél közeledtével ugyanis az energiaigényes ágazatok mellett a lakossági fűtésigény is emelkedik, az EU-ba irányuló energiahordozók mennyisége pedig akár szűkössé is válhat. Valóban a kőszénimport jelenthet megoldást? Ha Oroszországból már nem, akkor honnan lehet pótolni a kiesett mennyiséget?

Tudja meg folytatásból. >>>

koszenimport

Acel-Import

Acél import – Új beszerzési útvonalakra van szükség

Napjainkban számos acélminőség és -típus (pl. rozsdamentes acél, ötvözött acél, szerszámacél, szénacél), illetve az ezekből készült termékek is elérhetőek a piacon. Az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú, elsősorban az olyan országok számára, mint Magyarország, ahol az acélipar nem releváns ágazat. Az egyik legnagyobb forrás az orosz és az ukrán piac volt. A háború azonban mindent megváltoztatott. Az EU több szankciós csomagot is élesített, melyek közül a legújabb az orosz acél exportot és így közvetve az európai és a magyar acél importot érinti.

Tovább >>>


Import kilátások a gazdasági válság idején

A piaci alapon működő gazdaságok jellemzője, hogy az árak folyamatosan változnak. Az infláció pedig a pénz vásárlóértékének csökkenését okozza, ami hosszú távon csökkenti a vásárlási hajlandóságot. Már most jól látható, hogy az emberek egyre több szegmensben fogják vissza a költéseiket. Ugyanakkor vannak olyan termékcsoportok is, amelyekre a nehézségek ellenére is egyre nagyobb a kereslet. Az import termékek beszerzésénél tehát egyre fontosabbá válik, hogy merre koncentrálódik a figyelem.

Mit érdemes importálni a gazdasági válság idején? Tudja meg itt. >>>

importvam


Tiltott dohánytermék: az ELF BAR

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága átfogó és intenzív akciót indított az egyre népszerűbb eldobható, elektromos dohánytermék, az ELF BAR kereskedelme ellen. A NAV és az SZTFH együttes akciója keretében 135 millió forintnyi árut foglaltak le, 4 embert vettek őrizetbe és 20 millió forintos bírságot szabtak ki. >>>

dohanytermek

importvam

0%-os importvám az Ukrajnából behozott árukra

Az Európai Parlament és Tanács 2022/870-es rendelete értelmében az Ukrajnából érkező áruk, a meghatározott feltételek esetében 0%-os importvám alá esnek, köznapi szóhasználatban vámmentesek.  Az Európai Unió, az Európai Atomenergia Közösség és tagállamaik, valamint Ukrajna között egy olyan társulási megállapodás született, amely új alapokra helyezte az Unió és Ukrajna közötti kapcsolatot. A társulási megállapodás a kereskedelemre és a kereskedelemmel kapcsolatos ügyekre vonatkozik, amelyet a 2014/668/EU Tanácsi határozattal összhangban, ideiglenesen alkalmaznak, 2016. január 1-je óta.

Mi a célja? Hogyan valósul meg? Mit jelent az importtevékenységet folytató vállalatok számára? Tudja meg itt. >>>


Nemzetközi logisztika az orosz–ukrán háború árnyékában

A február óta tartó orosz–ukrán háború alapjaiban változtatta meg a nemzetközi logisztikai folyamatokat. Az Európai Unió Oroszországgal és Belarusszal szembeni, több ütemben hozott megszorító intézkedései számos árucsoportra, köztük egyes létfontosságú energiahordozókra is kiterjednek. Jelenleg pedig a 6. szankciós csomag elfogadásán dolgoznak.

Milyen áruköröket érintenek az európai uniós szankciók? Milyen változások történtek a kereskedelmi csatornákon, és milyen alternatív beszerzési lehetőségek állnak rendelkezésre?

logisztika

gyorsitott vamolas

Vámszolgáltatás az ukrán háborús helyzetből menekülők számára

Az ukrajnai háború okozta válsághelyzetből Magyarországra érkező ukrán állampolgároknak a saját vagy vállalkozásuk értékeinek (vagyontárgyainak, termelési eszközeinek) megóvásában nyújtunk segítséget.

A ROSAS Logisztikai Kft. emberközelivé teszi a vámkezelést. Vámszolgáltatásunkkal levesszük a kötelező eljárások lebonyolításának terhét az Ön válláról.